vervolg tuning...

Het tunen van uw Volvo doen wij in samenwerking met gerenommeerde bedrijf RICA Chiptuning. Meer informatie over Rica. 

Chiptuning betreft eigenlijk het optimaliseren van het motormanagement, oftewel de software die de motor aanstuurt. Voor de bestuurder van de auto is het simpel, het gaspedaal indrukken en we gaan vooruit (the driver’s wish).

 

Maar met het indrukken van het gaspedaal gebeurt er meer dan dat er meer brandstof en lucht wordt toegevoegd (AFR). In de ECM (Engine Control Module) vinden op het moment van het gaspedaal indrukken meerdere processen plaats. Er wordt door de ECM ‘gekeken’ naar de temperatuur, de luchtdruk, lambdawaardes, de boostwaardes enz.

 

We hebben het over de zogenaamde ‘kenvelden’ (maps) die in de ECM staan en die het gedrag van de motor regelen cq de motor aansturen.


De ECM wordt uitgelezen en daarna worden de kenvelden geoptimaliseerd. Deze velden (maps) kunnen door ‘tuners’ worden aangepast op verschillende manieren. Er zijn kant-en-klare "boxen" te koop die tussen de electronica worden geschakeld en waardoor de stuursignalen worden aangepast voordat ze de motor bereiken. Of men kan bij een tuner een kant en klare file ophalen.

 

Een echt goede tuning wordt met de hand gemaakt of een bestaande (geteste) file wordt map voor map vergeleken met het origineel. Dit is veel werk, maar werkt het beste, ook omdat de ervaring leert dat de auto hiermee het beste rijdt. 

Op deze manier kunnen ook een aantal voorkeuren van de klant (binnen de marges natuurlijk) worden geïmplementeerd.

 

Het is maar wat u wilt: maatwerk-tuning of van-de-plank-tuning oftewel het verschil tussen een maatpak en confectiepak.